Hertog Jan Tripel

Zo verfijnd kan tripel zijn

Soepel en toegankelijk

Waar de traditionele aanduiding ‘tripel’ vandaan komt weten we niet helemaal zeker. Het zou kunnen verwijzen naar de drievoudige hoeveelheid ingrediënten die we bij het brouwen gebruiken, en de daardoor verkregen zwaarte van het bier. Volgens andere bronnen gaven brouwerijen in vroeger tijden het bier met het hoogste alcoholpercentage de naam Tripel, om het te onderscheiden van de andere bieren. Bij ons gaat dat niet op, ons zwaarste bier is de Grand Prestige. Hertog Jan Tripel is met 8.5% wel één van onze zwaarste bieren. Ondanks dat stevige gehalte kenmerkt het zich door een soepel en toegankelijk karakter. Het is mooi blond van kleur en smaakt moutig tot zoet, met een zachte bitterheid en een palet aan fruitsmaken. De nagisting gebeurt bij onze Tripel op de fles. Dat zorgt voor een frissere en rijkere smaak. Het is een bier om de tijd voor te nemen. Ga er rustig zitten en geniet, net als wij doen als we een Hertog Jan Tripel voor onszelf inschenken.

Karakteristieken

Karakter Krachtig blond
Type Degustatiebier van hoge gisting
Smaak Krachtig, zoetig, moutig en fruitig
Kleur Blond
Alcohol% 8,5%
Drinktemp.  10-12°C

Mark over Tripel

Tripel is één van de eerste speciaalbieren die we hier in Arcen zijn gaan brouwen. We willen daarom ook graag in de naam al laten zien waar de oorsprong van het bier ligt. Het recept spreekt me aan: mooi van eenvoud en heel puur, met één enkele moutsoort. Een bier van hoge gisting, met hergisting op fles. 

Als bier valt het onder de abdijbieren, al is onze brouwerij geen abdij natuurlijk. Tripel is een helder blond bier dat je eerder drinkt voor de smaak dan voor de dorst. Om écht te proeven. Van liefhebbers, voor liefhebbers, zeggen wij altijd. Klinkt misschien overdreven, maar proef zelf maar eens.

Het verhaal achter Hertog Jan abdijbieren

In deze serie gaat journalist Joris Vermeer op zoek naar de verhalen achter verschillende Nederlandse bieren. Dit keer Hertog Jan Enkel, Dubbel en Tripel.

Drie bieren die ontstaan zijn in de abdij, gebrouwen door monniken. Maar ook zonder een abdij kun je een abdijbier brouwen. Joris onderzoekt hoe dat precies zit.