Veelgestelde Vragen

    • Vatrijpen, ook wel ‘barrel agen’ genoemd, is het laten rijpen van bier in een houten vat waar eerder een andere drank in heeft gezeten.

      Door het bier te laten rijpen in zo’n vat neemt het bier smaken over van de drank die er eerder in zat (en ook smaken uit het hout). Hoeveel en welke smaak wordt toegevoegd hangt af van het soort drank en tijd dat het in het vat heeft gezeten.

    • Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Gedurende de jaren evolueert de smaak van het bier naar een portachtige, complexe smaak en geur. Wat ons betreft heeft de smaak in de fles zich na zes jaar het mooiste ontwikkeld. Uiteraard mag je ‘m altijd langer of korter laten liggen. Variëren in de rijpingstijd kan bijzondere nieuwe smaakervaringen opleveren.

      Dit is het startpunt geweest van Vatgerijpt. De nieuwsgierige brouwers van Hertog Jan willen altijd verder leren en hun vakmanschap steeds verder ontwikkelen. De Grand Prestige is eigenlijk de ‘slijpsteen’ van deze passie. De brouwers waren daarom enorm benieuwd naar wat hun kroonjuweel juist nog meer in zijn mars had.

    • Het is niet iets van de laatste maanden. Hertog Jan heeft in samenwerking met Goose Island (een brouwer in de VS die al ruim 25 jaar bezig is met het rijpen van bier op vaten) al veel kennis en expertise uitgewisseld en in 2017 een hele Vatgerijpt serie uitgebracht. Dit nieuwe fenomeen werd door mening bierliefhebber omarmd en heeft ertoe geleidt dat onze brouwers dit jaar alweer de achtste editie uitbrengen. Onze brouwers zijn namelijk altijd bezig met vernieuwing en geïnteresseerd door smaak; ze laten zich graag verrassen door nieuwe smaaksensaties die het Vatrijpen met zich mee kan brengen.

    • In maart 2017 is de eerste Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt serie gelanceerd, waarbij onze Grand Prestige gerijpt had op cognac-, bourbon- en portvaten. Extra bijzonder is de variant ‘Vatgerijpt Goose Island’, gerijpt op 25% verse Bourbonvaten en 75% vaten waar voorheen de wereldberoemde Bourbon County-bieren van Goose Island in hebben gezeten.

      Voor de editie van 2018 liet Hertog Jan de Grand Prestige rijpen op Kentucky Straight Bourbon vaten van Amerikaans eikenhout. Naast de klassieke Bourbon variant, hebben de brouwers ingrediënten toegevoegd (infuseren) die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kookcultuur: vanille, jeneverbes, en VOC-specerijen, zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel.

      In 2019 is gekozen voor vaten met een Hollands tintje. De smaken uit de Nederlandse cultuur die onze serie van vorig jaar kenmerkten, maakten onze brouwers nieuwsgierig. Wat gebeurt er met Grand Prestige als je de smaak combineert met het traditionele distillaat van Nederlandse bodem? Om die vraag te beantwoorden bundelden we de krachten met drie ambachtelijke jenever- distillateurs: Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Bier en jenever, twee karakteristieke Nederlandse kwaliteitsproducten, kwamen samen voor een unieke smaakbeleving.

      Daarbij hadden we in 2019 nóg een samenwerking, die net als bij de Vatgerijpte Jenever-editie, ook een samenwerking was met een oer-Hollands tintje. Met de Nederlandse wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen van het Betuws Wijndomein werkten we nauw samen aan de totstandkoming van deze allereerste Vatgerijpt - Wijn Editie. Hiervoor werden negen eikenhouten vaten vanuit de Betuwse wijngaard naar de brouwerij in Arcen gebracht, waar deze Vatgerijpt-variant gedurende tien maanden tot zijn volle smaak kon komen. De eikenhouten vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt, zijn eerder gebruikt voor het maken van LingeRood Cuvée Barrique, een rode wijn van druivenrassen Regent en Pinotin.

      In 2020 zijn de brouwers de grens weer overgegaan, en wel naar Schotland: hét land bij uitstek van de whisky. Het rijpen van onze Grand Prestige op vier soorten whiskyvaten met elk een compleet ander smaakpalet wat zo kenmerkend is voor die whisky-regio, zorgt ervoor dat de unieke smaak van whisky perfect samenvalt met de volle smaak van Grand Prestige.

      Voor de 5e editie van Vatgerijpt werd naar Portugal afgereisd. In het thuisland van Port - het zoete zusje van de Grand Prestige - leerden ze alles over de elementen van zoet. Al snel werd het duidelijk dat ze hun bier deze keer te rijpen wilden leggen op vaten van Port Tawny, Moscatel, Madeira en het bijzondere Aguardente. Stuk voor stuk met een rijke geschiedenis in ‘zoet’. Het is de brouwers gelukt om de unieke tonen van de Portugese vaten aan de Grand Prestige toe te voegen, zonder extra zoetheid mee te brengen. Het is de paradox van zoet, vastgelegd in vier buitengewone vatgerijpte bieren.

      In 2022, lanceerden we onze Franse ‘Bière du Soir’’ editie. Voor deze serie bemachtigden Micha en Gerard vaten van Cognac, Armagnac, Bordeaux-Merlot en Calvados.

      De 7e editie van Grand Prestige Vatgerijpt was een eerbetoon aan vakmanschap en expertise. Onze Grand Prestige heeft in 2023 gerijpt op vaten uit Latijns-Amerika, die doordrenkt waren van tropische passie en vurige hartstocht. De gebruikte vaten waren afkomstig van de productie van Rhum Agricole, Reposado, Cachaca en Mezcal. Dit heeft geresulteerd in een volmondige smaaksensatie. Gebrouwen met liefde, gerijpt met temperament.

    • Vatgerijpt bestaat in de basis uit Grand Prestige, maar dit is slechts een onderdeel van het uiteindelijke bijzondere eindproduct. Er is een beperkt aantal vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt en dit zorgt voor schaarste. Vatgerijpt is in beperkte oplage beschikbaar. De vaten hebben maanden in onze brouwerij in Arcen gelegen met daarin de rijpende Grand Prestige. De Grand Prestige heeft de smaak van het hout en de drank opgenomen en dit zorgt voor een unieke smaakervaring.

    • Alle vaten hebben in onze vatenkelder in Arcen de tijd om te rusten. Er worden 100 vaten per variant opgeslagen op een locatie met een perfect klimaat voor vatrijping. Dit verklaart het gelimiteerd aantal flessen dat er jaarlijks beschikbaar komt voor Grand Prestige Vatgerijpt edities. De lege vaten worden na het afvullen grotendeels hergebruikt voor andere doeleinden. Benieuwd naar de vatenkelder? Bezoek de brouwerij in Arcen en neem een kijkje achter de schermen.

    • Grand Prestige Vatgerijpt is een bier waarvoor je echt even voor gaat zitten om het te degusteren. Om de bijzondere smaken te ontdekken moet je daar de tijd voor nemen en uit het juiste glas drinken. Onze Grand Prestige glazen zijn uitermate geschikt in verband met de tulpvorm waardoor de aroma’s gekanaliseerd worden voor een optimale smaakervaring De 75cl fles waarin deze bijzondere bieren gepresenteerd worden, zijn dan ook meer dan geschikt om te delen met anderen.

    • Het zijn bieren die je rustig moet drinken en op een warmere temperatuur, zo rond de 10-12 graden. Drink het bier bij voorkeur uit het Vatgerijpt proefglas of een ander bierglas met een wijde opening aan de bovenzijde. Hierdoor kunnen de aroma’s goed vrijkomen. Zo kun je optimaal de vele smaken proeven die in het bier aanwezig zijn.

    • Het is Meesterbrouwer Micha Peute weer gelukt om zijn Grand Prestige te rijpen op zorgvuldig geselecteerde vaten met een bijzondere geschiedenis en zo een complementaire serie rijk aan aroma's en verhalen samen te stellen. De magie van het rijpen op vaten ligt in de interactie tussen het bier en het hout. De Eikenhouten vaten vormen een bron voor prachtige, complexe smaakcombinaties.

      Vier varianten, vier smaaknuances en vier verschillende verhalen. Wat de bieren onderling gemeen hebben is dat jij je met enkel één slok al bevindt in de wereld van whisky en vakkundig gerijpt bier. Net als bij whisky liggen de verhalen achter het bier, verscholen in de volle smaak ervan. Om ze boven te halen drink je Vatgerijpt niet zoals je een gewoon bier drinkt. Je nipt het. Beleef hoe één bescheiden slok een hele wereld aan smaken en herinneringen kan losmaken– en een bier tot leven brengt. Nippen is dé manier om de complexiteit te ontrafelen van de gelaagde smaken van een Vatgerijpt bier.

      Schotland:
      Deze Grand Prestige heeft 12 maanden gerijpt op whiskyvaten uit Schotland. Onmiskenbare aroma's van mokka en pure chocolade, afkomstig van het donkere mout dat gebruikt is. Ook het hout geeft het bier een hint van chocolade, met daarnaast tonen van koffie, karamel en vanille.

      Ierland:
      Deze Grand Prestige heeft 12 maanden gerijpt heeft op whiskyvaten uit Ierland. Een licht alcoholische toets, met tonen van krenten en rozijnen. Een harsige houttonen geeft het bier een aangenaam scherp randje. Datzelfde hout geeft ook delicate aroma's af van tropisch fruit, zoals ananas.

      Wales:
      Deze Grand Prestige heeft 12 maanden gerijpt op whiskyvaten uit Wales, een streek die bekend staat om zijn schilderachtige heuvellandschappen. Het resultaat is een verfijnd bier, mild en aromatisch van smaak. Met tonen van honing, karamel, vanille en amandel. En aroma's van perzik en kers geven het bier een fruitige toets.

      Kentucky:
      Deze Grand Prestige heeft 12 maanden gerijpt op wit Amerikaanse eikenhouten whiskyvaten uit Kentucky. Met zijn robuuste smaak en aroma's van kokos en houtskool maken dit het meest uitgesproken bier van de reeks. Nip en geniet van de complexe smaken die prachtig worden aangevuld door zoete tonen van mout, vanille en karamel.

    • De bijzondere houten vaten komen dit keer uit 4 verschillende landen. Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2024 bestaat uit vier varianten: Schotland, Wales, Ierland en Kentucky.

    • Doordat er gebruik is gemaakt van vier verschillende typen vaten is het alcoholpercentage van de vier bieren verschillend voor elke soort:

      Vatgerijpt Schotland: 11,1%
      Vatgerijpt Wales: 12,8%
      Vatgerijpt Ierland: 12,9%
      Vatgerijpt Kentucky: 13,0%

    • Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het vat en het type bier dat gebruikt wordt. Een periode van zes maanden is vaak het minimum. De brouwers monitoren continu wat de smaak doet en bepalen wanneer deze optimaal is.

    • Er is door de brouwers van Hertog Jan meer dan een jaar aan deze Vatgerijpt serie gewerkt. Om te controleren of de smaken zich goed ontwikkelen, wordt meerdere malen een kwaliteitstest uitgevoerd op alle varianten. Zo wordt door onze brouwers de kwaliteit gewaarborgd.

    • De nieuwste Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt - de whisky editie is op vijf momenten te koop:

      • Gedurende de Proeverij op 22 en 23 november voor personen die tickets voor de exclusieve proeverij hebben besteld. Op 23 en 24 november in beperkte voorraad gedurende het Vatgerijpt evenement voor bezoekers.

      • Op 25 november gedurende de exclusieve voorverkoop voor Proeftuinleden. Vanaf 27 november is Vatgerijpt voor iedereen te koop, zolang als er nog voorraad is.

      • Op 6 en 7 december gedurende het Vatgerijpt diner voor personen die tickets hebben gekocht.
    • Per stuk zijn de prijzen als volgt:

      Vatgerijpt Schotland: €33,75 per stuk
      Vatgerijpt Wales: €33,75 per stuk
      Vatgerijpt Ierland: €33,75 per stuk
      Vatgerijpt Kentucky: €33,75 per stuk

      De complete set (vier Vatgerijpt varianten van 75cl, twee vatgerijpt glazen en een magazine) is verkrijgbaar voor €135,00

    • Hiervoor zijn meerdere redenen aan te wijzen; allereerst zie je wereldwijd een enorme vraag naar vaten, het succes van vatgerijpte bieren in het algemeen leidt tot schaarste in vaten. Het afgelopen jaar is ook het effect van prijsverhogingen terug te merken op vele vlakken; zowel bij transport als grondstoffen (denk aan verpakkingsmateriaal) zijn de kosten toegenomen. Daarnaast heeft de complete set dit jaar weer twee unieke Vatgerijpt glazen in de doos.

    • We hanteren geen maximum limiet op het aanschaffen van zowel de Vatgerijpt sets als de losse Vatgerijpt flessen.

      De eerste verkoop vindt plaats in Arcen bij de brouwerij waar menig liefhebber speciaal voor Vatgerijpt naartoe komt. Om ervoor te zorgen dat onze bierliefhebbers Vatgerijpt 2024 kunnen bemachtigen, stellen we dit jaar meer voorraad beschikbaar in Arcen en tijdens de voorverkoop aan Proeftuinleden. Mogelijk verkoopt Vatgerijpt 2024 tijdens de Proeftuin voorverkoop op 25 november uit. We hebben ook geluisterd naar de bierliefhebbers die hun passie willen delen met vrienden en familie tijdens speciale momenten en willen het daarom voor dit publiek toegankelijker maken om meerdere flessen te bemachtigen. Het laatste verkoopmoment is op 27 november tijdens de reguliere online verkoop.

    • Doordat we slechts een heel gelimiteerd aantal vaten jaarlijks te rijpen leggen, is Vatgerijpt helaas niet in grote oplage verkrijgbaar. We kiezen daarom ook maar voor een beperkt aantal distributiepunten; dat is onze brouwerijwinkel in Arcen, de online Vatgerijpt webshop en horecazaken die zijn aangesloten bij Het Genootschap. Door de beperkte aantallen wordt Vatgerijpt door Hertog Jan dus niet aan retail, slijters of andere horeca uitgeleverd.

    • Door de jaren heen evolueert de smaak van Hertog Jan Grand Prestige naar een portachtige, complexe smaak en geur als je de fles bewaart onder de juiste condities. Elk jaar dat je de fles langer laat liggen, resulteert in een nieuwe smaakbeleving. Wat ons betreft is de ideale rijpingstijd zes jaar.

    • Wij adviseren om 0.5cl kruiken en 0.75cl flessen Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen. Grand Prestige Vatgerijpt is bier wat al even heeft gerijpt in houten vaten en daarna, op het moment dat de smaak optimaal is, is gebotteld. Deze flessen zijn dus heerlijk om nu al van te genieten.

    • Als je onder de juiste condities (zie hierboven) een fles Hertog Jan Grand Prestige kunt laten rijpen én het geduld hebt, zit er geen limiet aan. Uiteraard drink je een fles Hertog Jan Grand Prestige met verstand, dus in bescheiden hoeveelheden.

    • Alleen tijdens de jaarlijkse Grand Prestige Dag bieden wij een select aantal gerijpte flessen aan voor de verkoop.

    • Na zes jaar rijpen heeft een fles Hertog Jan Grand Prestige zich wat ons betreft het mooist ontwikkeld. Uiteraard nodigen we je graag uit om te experimenteren met verschillende rijpingstijden.

    • In principe is er geen maximale rijpingstijd, ware het niet dat tussen de zes en de acht jaar het risico groter wordt dat de smaak van het bier achteruit gaat

    • De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.

    • Er zijn meerdere bieren die je kunt rijpen. Een hoog alcoholpercentage en een donkere kleur maken dat je een bier goed kunt rijpen. Daarom is onze Hertog Jan Grand Prestige het meest geschikt om te rijpen, maar met ons bockbier zou je het ook kunnen proberen.

    • Dat heeft te maken met meerdere factoren zoals de samenstelling van het bier en de fles waar het in zit. Dit bier krijgt een bijzondere smaak naar verloop van tijd, terwijl andere bieren hun mooie smaak verliezen als je ze te lang bewaart.

    • Het is mogelijk om je persoonlijke fles Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen in onze brouwerij. Je fles wordt genummerd en weggelegd in onze rijpingskelder in Arcen. Daar mag hij maximaal zes jaar blijven liggen of tot je hem komt ophalen tijdens een rondleiding. Meer informatie kun je vinden op https://hertogjan.persoonlijkefles.nl/site/.

    • Een fles Hertog Jan Grand Prestige bewaar je het liefste donker, droog, koel (tussen de 10 en 15 graden) en liggend. Belangrijk is om deze condities zo constant mogelijk te houden. Een kelder is het meest geschikt. Gerard legt in ‘jaar 0’ in de digitale rijpingskelder gedetailleerd uit wat de ideale rijpingscondities zijn.

    • Door de sluiting, een kroonkurk, is een 30cl flesje niet optimaal geschikt om te rijpen. Het koolzuur kan hierdoor de fles niet verlaten door de jaren heen, waardoor het bier niet ideaal kan rijpen. Deze kun je op het platform dus niet invoeren. 0,75 cl flessen en 0,50 cl kruiken Hertog Jan Grand Prestige zijn geschikt om te rijpen.

    • Zowel een kruik van 0,50 cl en een fles van 0,75 cl zijn ideaal om te laten rijpen.

    • Je kunt je fles handmatig toevoegen door het jaar op fles in te voeren, de maand waarin je hem hebt gekocht of gekregen en de soort fles. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

    • Niet alle productiecodes - vooral van oudere flessen - staan in het systeem. Je kunt je fles altijd handmatig toevoegen door zelf het jaar, de maand en de soort fles of kruik in te voeren. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

    • In de Brouwerijwinkel kunt u tegen betaling allerlei leuke gadgets en glazen van Hertog Jan bestellen. Daarnaast is bij de brouwerij in Arcen een Hertog Jan shop te vinden, waar u diverse Hertog Jan items kunt aanschaffen.

    • We ontvangen als bedrijf dagelijks tientallen verzoeken voor sponsoring. Hoewel deze op onze sympathie kunnen rekenen, kunnen we onmogelijk op al deze aanvragen ingaan. Daarom hanteren we een strikt sponsorbeleid. Wij willen dat mensen op een verantwoorde manier van onze producten genieten. Evenementen die gericht zijn op minderjarigen, komen daarom niet in aanmerking voor sponsoring.

      Sponsoraanvragen die passen binnen ons beleid kunnen ofwel schriftelijk worden ingediend via de consumentendienst van InBev Nederland N.V., Postbus 3212, 4800 MA Breda, of via ons contactformulier.

      Let op: Sponsoraanvragen moeten 3 tot 6 maanden voor de geplande activiteit worden aangevraagd.