Pastei
mergel champignon

Met Hertog Jan
Karakter

Ingrediënten

Champignon compote

  • 300gr champignon, in kleine blokjes gesneden
  • 75gr zonnebloemolie
  • 100gr sjalot, fijn gesnipperd
  • 6gr zout
  • 5gr knoflook, fijn gesneden
  • 2gr zwarte peper gemalen
  • 2stuks laurierblad
  • 2gr koffiepoeder
  • 50gr appelazijn
  • 500gr water
  • 20gr nederlandse soyasaus (tomasu)
  • maizena

Pasteibakjes

  • Roomboter bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 bosje verse peterselie

Extra benodigd: steekringen set (7&4cm)

 

BEREIDING (1 dag van te voren)

  • verhit de zonnebloemolie in een pan en bak de sjalotten tot deze goudgeel zijn van kleur. Voeg hierna de fijngesneden knoflook toe en bak tot goudbruin. Voeg de champignons toe en bak tot deze donkerbruin en drooggebakken zijn.
  • Voeg de specerijen toe.
  • Blus af met de appelazijn en reduceer deze tot bijna verdampt.
  • Voeg het water en de Tomasu soyasaus toe, breng alles 1keer aan de kook en haal hierna van het vuur. Laat alles 1 nacht trekken.

 

BEREIDING

  • Breng de champignonsaus aan de kook en bind deze af met de maizena tot een ragout.
  • Maak van de bladerdeeg pasteibakjes;

Verwarm de oven op 200 graden. Rol het deeg uit en druk met de grote uitsteekvorm 15 rondjes er uit. Laat er 4 heel en druk bij de andere 11 met de kleine ronde vorm cirkels uit het midden. Leg de 4 hele rondjes op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk deze met een beetje van het losgeklopt eitje. Prik er met een vork wat gaatjes in. Leg dan een laag cirkelranden er op en bestrijk weer met ei. Herhaal dit nog 2 keer. Leg ook de kleine rondjes (dekseltjes) op de bakplaat en bestrijk alles nogmaals licht met ei. Bak in 20 tot 25 minuten krokant.

  • Hak de peterselie.
  • Vul de pasteibakjes met de champignoncompote. Strooi de peterselie er over.

 

Terug naar het Kerstmenu