De speculaas-pompoentaart is pure verwennerij. De geur van de knapperige speculaasbodem brengt warme herinneringen boven, de frisse en fruitige vulling is zacht-zoet en smeuïg, en de topping van witte chocolade en geroosterde hazelnoten zorgt voor een spannend geheel. Laat dat bakje koffie bij de taart maar eens achterwege en drink er een stevig Hertog Jan Winterbier bij. Dit zoete, krachtige bier duwt de speculaaskruiden naar voren en blendt heerlijk samen met de frisse sinaasappelzeste en het romige van de witte chocolade.
Ingrediënten voor een taart van 26 cm doorsnede
Deeg
- 300 gram bloem
- 200 gram ongezouten roomboter
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 2 eetlepel speculaaskruiden
- 1 ei
- snuf zout
Vulling
- halve pompoen, 500 gram
- 2 appels, Goudreinet
- zeste van 1 sinaasappel
- 1 eetlepel kaneel
- 3 eetlepels kristalsuiker
- 3 eetlepels custardpoeder
- 2 - 3 eetlepels abrikozenjam
Topping
- 95 gram hazelnoten
- 100 gram witte chocolade
Bereiding
Maak een deeg van bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden en de helft van de boter. Voeg daarna de rest van de boter toe, samen met het ei en een snuf zout. Kneed goed en maak een deegbal. Wikkel het speculaasdeeg in wat huishoudfolie en laat een uur rusten in de koeling. Maak ondertussen de vulling.
Hak een halve pompoen in grove stukken en verwijder de draderige binnenkant en de pitten. Schil de stukken pompoen en snijd in kleine stukjes. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ook de appels in stukjes. Voeg de stukjes appel en pompoen samen in een kom en rasp er de schil van een sinaasappel overheen. Schep tot slot kaneel, suiker en custardpoeder door de vulling.
Leg een vel bakpapier op de bodem van de taartvorm, beboter de zijkant en bestuif met wat bloem. Rol het speculaasdeeg uit en bekleed hiermee de taartvorm. Houd je van een dunne taartbodem en -rand, laat dan wat deeg weg of gebruik het om strepen te maken. Verdeel de vulling over de taart, maak eventueel wat strepen van het overgebleven deeg (optioneel) en maak af door de taart met abrikozenjam te bestrijken.
Bak de speculaas-pompoentaart gaar in 50 - 60 minuten op 180 graden.
Decoreer de taart pas als deze volledig is afgekoeld. Bak hiervoor de hazelnoten in een droge koekenpan en hak in grove stukken. Maak voorzichtig chocoladekrullen met een dunschiller of koop kant-en-klare krullen. Verdeel de noten en de chocolade over de taart. Wees niet te zuinig!